Politiek café over de wooncrisis groot succes!

Afgelopen week heeft ROOD Eindhoven een politiek café georganiseerd over de wooncrisis. Het was een groot succes met veel aanwezigen waar we onder het genot van een drankje de problemen met de “woningmarkt” hebben besproken.

Eerst heeft Hans van het Vredesburo verteld over de geschiedenis van de locatie: Burgers (Hertogstraat 2). Burgers is een oud kraakpand en Hans heeft ons verteld over de oude kraakbeweging en hun successen en tegenslagen. Zijn ervaringen zijn erg waardevol voor ons om van te leren.

Daarna heeft Jack Regan (ROOD Eindhoven) verteld over de erbarmelijke staat van huisvesting in Ierland. Jack maakte hierbij een vergelijking met de situatie in Wenen, waar de sociaal-democratische regering na de Eerste Wereldoorlog heeft gezorgd voor voldoende woningen, en goede voorzieningen. Het kan dus ook anders.

Als laatste heeft Willem Nass verteld over de Bond Precaire Woonvormen (BPW) en het werk dat zij doen om iedereen in precaire situaties te steunen. Willem is ook uitgebreid ingegaan op de wetten en praktijken die het huidige onmenselijke systeem mogelijk maken.

Na Willems verhaal ontstond er direct discussie over waarom het systeem zo werkt, wie daar aan profiteren, en hoe we kunnen terugvechten.


Dit politiek café was de kick-off van een nieuw initiatief bij Burgers: Take Space. Met Take Space willen op zondagen laagdrempelige evenementen organiseren met een politieke laag. Het volgende Take Space evenement is komende zondag 29 januari en gaat over Vrouwen in Iran. Zie de kalender voor details en stuur ons een mailtje als je zelf ideeën hebt voor een Take Space evenement.