Waarom verdien je zo weinig?

Wist je dat de CEO van de Albert Heijn vorig jaar 6 miljoen euro verdiende? En de CEO Thuisbezorgd 457.000 euro, waar nog een bonus van 657.000 bijkomt? En hoe komt de oprichter van de Jumbo aan een geschat vermogen van maar liefst 2,5 miljard euro? Misschien denk je dat ze van krantenjongen miljonair zijn geworden door heel hard hun best te doen? Laten we je meteen uit die droom helpen: zo werkt de wereld niet. Dat is een hardnekkige mythe. Maar heel weinig mensen worden op eigen kracht miljonair en zo hard werken die nou ook weer niet. Bijna altijd worden deze mensen al geboren in een rijke familie of geholpen door een vermogend persoon, die er ook weer beter van wordt. Maar één ding staat als een paal boven water: ze worden altijd rijk door de arbeider, degene die het echte werk doet (jij dus) uit te buiten. Altijd. Wat ons brengt bij een belangrijke vraag:

Wat verdien jij eigenlijk?

Vast een heel stuk minder. Maar weet je dat zonder jou deze directeuren dat geld helemaal niet kunnen binnenharken? Jij en je collega’s op de werkvloer verzetten immers al het werk. Van het werk dat jij verzet in een uur krijg jij maar een fractie betaald. Denk maar eens na: zonder jou worden de schappen niet gevuld, de maaltijden of pakketjes niet bezorgd en geen eten uitgeserveerd. Als jij en je collega’s er niet waren, met jullie kleine loontjes, stond het allemaal stil. Als je baas er een dag niet is dan redden jullie je ook wel.

Hoe kan het dat er zo’n enorm personeelstekort is in praktische banen, vooral gedaan door scholieren en studenten? Waarom bieden ze niet veel meer salaris? Ze willen toch meer werknemers? Betaal dan beter zou je zeggen, toch?
Dit komt omdat als zij jou meer betalen, dan gaat het van hun winst af. Het is precies de bedoeling dat jij weinig verdient zodat zij aan de top zo veel mogelijk kunnen binnenhalen. De top van het bedrijf, maar vooral de aandeelhouders moeten van jouw harde werk kunnen profiteren, jij niet.

Klinkt oneerlijk toch?

Gelukkig kun je er iets tegen doen. Want wist je dat het overgrote deel van de mensen in ons land, in Europa en wereldwijd in precies hetzelfde schuitje zit?
Samen kunnen we deze strijd aangaan door bijvoorbeeld bij een vakbond te gaan. Maar ook door je bij ons aan te sluiten. Deze hele situatie komt namelijk door het systeem. Door het kapitalisme. En wij als socialisten strijden daartegen. Daar kunnen we jou goed bij gebruiken. En andersom helpen wij jou weer. Dat is hoe socialisme werkt, dat noemen we solidariteit. Wij willen dat jij eerlijk betaald wordt voor het werk dat je doet. Dus meer geld naar jou (de werker) en minder geld naar de aandeelhouder (de achteroverleuner).

Als je lid wordt van de Socialisten Oost-Brabant kunnen we samen met jou de strijd aan kunnen gaan voor een socialistisch Nederland. Een Nederland waar iedereen meetelt en waar iedereen eerlijk betaald wordt.